Főcímek

Miért lenne össztársadalmilag fontos és előremutató, hogy minden munkavállaló szakszervezeti tag legyen?

Szakszervezetek társadalmi és nemzetgazdasági előnye

A szakszervezetek kulcsfontosságú szerepet játszanak a társadalomban, és számos előnnyel járnak a munkavállalók, a gazdaság és az egész társadalom számára. 

Természetesen minden munkavállaló egyénileg kell, hogy döntsön arról, hogy belép-e a munkahelyén jelen lévő szakszervezetbe, de nincs mindig idő arra, hogy minden belépés melletti érvet megismerjen. 

Így sokszor elmarad a taggá válás, amin persze később bármikor lehet változtatni, de általában véve az a tapasztalatunk, hogy ha valaki a munkaszerződés aláírása körüli időszakban nem lép be a szakszervezetbe, akkor utána még erősebb érvek lesznek szükségesek számára, hogy csatlakozzon. Vagy ami még rosszabb: a saját kárán kell majd megtanulnia, hogy bizony, csatlakozni kellett volna.

Játsszunk el gondolatban a legoptimálisabb szakszervezeti forgatókönyvvel!

Ha minden munkavállaló szakszervezeti tag lenne, az óriási előrelépést jelentene a következők terén:

Méltányos bérek és juttatások

A szakszervezetek segítenek a munkavállalóknak tárgyalni a munkáltatókkal a bérek és juttatások növelése (optimális mértékének megtalálása) érdekében. 

Ez hozzájárul a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez és a szegénység mérsékléséhez. De ha csak az egyén érdekeit vesszük alapul – és miért ne vehetnénk azt alapul ugyebár? 🙂 -, akkor elég csak arra gondolni, hogy évről-évre nem neked kell kiharcolnod a béremelés reálbér megtartó mértékét és a különböző juttatásokat, hanem azt kiharcolja neked a szakszervezet. 

A cégek igyekeznek a költségeiket minimálisan tartani, és ha nincs valamiféle “harci helyzet” a béremelésért, akkor a lehető legkevesebbet adják, ami az ő szempontjaik szerint szóba jöhet. Te, mint munkavállaló a saját szempontjaidat kell előtérben tartanod, nem a cégét. 

A cég érdekeit majd a cég figyelembe veszi, abban biztos lehetsz. 

A szakszervezet abban jár élen, hogy mindenki jól járjon: meglegyen a méltányos béremelés minden évben, de közben a cég gazdasági helyzete se roppanjon meg a béremelések miatt. 

A méltányos azt jelenti: méltó, megbecsültséget jelentő.

Biztonságosabb munkahelyek

A szakszervezetek fellépnek a munkahelyi biztonság és egészségügy javítása érdekében is. Ez csökkenti a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések számát. 

Ha látod a munkabiztonsági anomáliákat, kihez fordulsz, ha nem vagy szakszervezeti tag, vagy ami még rosszabb: ha nincs szakszervezet? A válasz: a főnöködhöz. 

Fog attól valami változni? Csekély rá az esély. 

Ha van szakszervezet és tagja is vagy, máris jelezheted a bizalmiknak, vezetőségi tagoknak a problémát, és akkor ők görgetik tovább az ügyet, nem te, egyedül.

Természetesen akkor is fordulhatsz a szakszervezethez, ha nem vagy tag. Utána úgyis leszel. 🙂

Erősebb(en érvényesíthető) munkavállalói jogok

A szakszervezetek védik a munkavállalók jogait a munkahelyen. 

Ez magában foglalja a diszkrimináció és a zaklatás elleni védelmet, a tisztességes elbánáshoz való jogot és a kollektív tárgyaláshoz való jogot. 

A munka törvénykönyve mindenkire vonatkozik, de a betartásával azért már lehetnek problémák az egyes munkahelyeken. 

A szakszervezet a munkavállalói jogok őrzővédője. 

Nemcsak a kialakult problémák esetén lép közbe a szakszervezet, de előre is gondolkodik: még a problémák előtt lép ellenük.

Mindennek az erőt a tagság és annak a szervezhetősége adja. 

A legnagyobb kihívások közepette a szakszervezet tárgyal független jogászokkal, szakemberekkel, vagy akár helyi- vagy szakpolitikusokkal is. Te hiába mész egyedül a polgármesterhez vagy bárhova is panaszkodni, a politikai elitben is azt várják el, hogy egy erőt demonstrálni képes szervezet lépjen fel, máskülönben senki nem fog egy keresztbe szalmát sem tenni.

Ha a szakszervezet – mint a társadalmak egyik legdemokratikusabb szervezete – bárhol megjelenik egy javaslattal, vagy akár csak demonstratív jelleggel, azt nem tudják figyelmen kívül hagyni a piaci vagy közéleti szereplők. Ha az egyén “pattog”, arra bárki csak legyint és megy minden tovább úgy, ahogy nem kellene. 

A szakszervezetek legfontosabb előnyének a munkavállalói jogok valódi érvényesítését szokták tartani általában, de mint láthatod, több előnye is van, nemcsak ez.

Elfogadóbb, befogadóbb társadalom

A szakszervezetek elősegítik a munkahelyi sokszínűséget és befogadást, hiszen egy szakszervezetben nincsenek nemi, faji, vallási megkülönböztetések: aki fizeti a tagdíjat az tag, aki pedig tisztségeket vállal és szorgalmasan tesz a közösségért, az sikereket könyvelhet el magának – ami rendkívül fontos az önbecsülésben -, és akár még karrier szempontból is az előnyeit láthatja a plusz munkájának.

A szakszervezetekben az agilitás, a lelkesedés és a tettrekészség az, ami számít, és teljesen mindegy, hogy milyen iskolát végeztél, vagy milyen családból érkeztél.

A szakszervezeti tapasztalás, és a szakszervezetekben jelen lévő elfogadás jelentősen hozzájárul egy igazságosabb és egyenlőbb társadalom megteremtéséhez. 

Nagyon nehéz úgy gyűlölni ugyanis bárkit is, hogy közben tudjuk, tapasztaljuk, megéljük, hogy bárkivel együtt tudunk dolgozni a közös célokért. 

Ne feledjük a közösségben rejlő pozitív energiákat sem: egy baráti jellegű megbeszélés a bizalmikkal, egy közös ebéd a szakszervezet éves beszámolója kapcsán, a mindennap jelen lévő véd- és dacszövetség a munkahelyen, rendkívül sokat adnak a mai szétforgácsoló, mindent digitálisan intéző világban. Sok szakszervezet szervez közös kirándulásokat is, sőt, közös képzéseket is, amik teljesen új élményeket is adnak.

Juttatások, közösségi programok

Emeljük ki külön, hogy a szakszervezetek a befolyó tagdíjakból és a munkáltatói hozzájárulásokból finanszírozva különböző juttatásokat is tudnak biztosítani a tagjaik számára. A juttatások változóak az egyes szakszervezetek függvényében, de az ünnepek körüli ajándékcsomag, a temetési hozzájárulás, születési hozzájárulás, és hasonló, szociális támogatások általában mindenhol jelen vannak. 

A közös kirándulások, kulturális eseményeken való közös részvétel – színház, cirkusz, múzeumi tárlat, stb. – is részei a szakszervezeti közösségszervezésnek. Ezek csodálatos élmények, amikre a munka közben is vissza lehet majd emlékezni – és tervezni lehet közben a következőt.

Szinte minden szakszervezetnek van a telekommunikációs szolgáltatóknál flotta kedvezménye, aminek keretében a tagok többnyire ingyen hívhatják egymást. Van, akinek ez is többezer forintos havi megtakarítást jelent, ami a mai világban bizony nem mellékes szempont!

Erősebb gazdaság

A jóléti társadalmakban már réges-régen felismerték, hogy nemzetgazdasági érdek az, hogy ha a munkavállalók is be vannak vonva érdekelt félként a nemzetgazdaság építésébe. 

Ennek legjobb módja a szakszervezetekbe való tömörülés. Ez ugyanis ad egy olyan szemléletmódot és egy olyan gondolkodásmódot, amikor a munkavállalók a saját bőrükön tanulják meg egyrészt, hogy a win-win helyzetek és a kompromisszumok nagyon fontosak, de közben azt is megélik, hogy a szavuknak van súlya. 

Rendkívül fontos nemzetgazdaságilag is, hogy minden munkavállaló érezze a saját felelősségét, mindenki tegyen, amit csak tenni tud, ha pedig tehetetlennek érzi magát bizonyos esetekben, akkor tudjon kihez fordulni: a szakszervezethez például. 

A szakszervezetek összességében hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez és stabilitásához, miközben a szakszervezet is erősebbé válhat, ami által a munkavállalók számos előnyhöz jutnak. Hát mi ez, ha nem nyer-nyer-nyer helyzet?

Sok országban (vagy szektorban) a szakszervezeteket ellenségnek tekintik: a munkáltatók és a politikusok csak kellemetlen mitugrászokként tekintenek rájuk. 

Végül is érthető, hogy miért: a szakszervezetek a részrehajló munkáltatóknak és a hatalmukat féltő politikusoknak egyetlen megszólalásukkal vagy megmozdulásukkal is képesek forró pillanatokat okozni.

De azoknak a piaci szereplőknek, akik nem ismerik fel, hogy a gazdasági társaság számára is előnyös egy jól működő szakszervezet a cégnél, nos, nekik esetleg érdemes lenne egy másik, szemfelnyitó oldalt indítani, ahol ezekről a témákról van szó. Bárkire ráférhet a fejtágítás.

A politikai szereplőkről pedig annyit, hogy nem véletlen, hogy bizonyos politikai formációk igyekeznek a stratégiailag fontos területeken “saját kézben”, vagy “pórázon” tartott szakszervezeteket működtetni, mert a (politikától) független szakszervezetek tényleg demokratikus erőt képviselnek, ami bizonyos politikusok számára ismeretlen, vagy túlságosan átláthatatlan. Tisztelet természetesen a kivételeknek!

Aktívabb polgárok

Nálunk szokás siránkozni, hogy nincs társadalmi aktivitás, nincs szolidaritás, nincs is már társadalom… De siránkozással nem is lesznek ezek a kívánt eredmények elérve. 

A szakszervezetek viszont minden nap ösztönzik a munkavállalókat a polgári részvételre a saját ügyeikben, és mindennapos tapasztalás-lehetőséget biztosítanak arról, hogy:

  • Ha aktívak vagyunk, akkor annak biztosan lesz majd valamilyen eredménye.
  • Ha tudunk stratégiában gondolkodni, és túllátni a napi apró-cseprő kihívásokon, akkor annak hosszú távú eredménye lesz.
  • Ha összefogunk, összedolgozunk, megbeszéljük a közös dolgainkat, akkor azoknak olyan eredménye lesz, ami minden érintett számára vállalható, sőt, akár örömteli is lehet. 

Ami kicsiben – szakszervezetben – működik, az kihathat a teljes társadalomra.

A szakszervezeti munkában való részvétel egy tanulási és fejlődési folyamat is egyben, de ennek csak akkor lehetsz részese igazából, ha tag – vagy akár vezető – vagy.

A szakszervezet felfogható egy hatékony eszközként arra, hogy erősebb legyél egy olyan versenyben, amiben a küzdőpartnered – nem ellenfél és nem ellenség, hanem versenytárs igazából -, vagyis a munkáltató biztosan erős, mert nála van a tőke és sokszor a törvények is neki kedveznek.

Ha nem lépsz be szakszervezetbe, akkor gyenge és esélytelen leszel abban a versenyben, amiben minden érintett fél a maga igazáért küzd.

Lépj be a munkahelyeden lévő szakszervezetbe, vagy ha nincs ilyen, akkor kezdj el gondolkodni az alapításon!

Nemcsak azért, hogy neked jó legyen. 

Hanem azért, mert az közvetve az egész országnak jó, nemcsak ma, hanem évtizedek múlva hatóan is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel