Főcímek

  11. Az entrópia törvénye

  Minden pusztul. Minden elaprózódik. Minden nagy kicsivé válik. Minden fiatal öregszik. Minden meghal, csak az atomok maradnak.

  Hogy ezt hogyan is kell elképzelni, arról egy korábbi, kapcsolódó hanganyagból tájékozódhatsz:

  Entrópia hanganyag

   

  Mennyei prófécia hanganyag, amit említek: https://hosnok.hu/karrier/a-mennyei-profecia-1-resz/

  A Mennyei próféciát lassan 12 éve rendszeresen ajánlom mellékinformációként az összes ügyfelemnek szinte az összes tanfolyamomon, hogy egyértelmű legyen, mit értek azon, hogy energiahiányos állapot, meg mit értek energiavámpírok alatt.

  Gondolom, az nyilvánvaló, hogy az élettel való gazdálkodás témaköréhez mind az entrópia, mind az energia-gazdálkodás témája jól illeszthetőek, nincs ezek között feloldhatatlan ellentét még akkor sem, ha egyikben sem hiszünk.

  Amikor kihívásokat támaszt számunkra az élet, akkor – ahogy a halogatásnál is volt róla szó –, a kényelem égisze alatt, igyekszünk közvetlen, azonnal elhárítható okokat keresni, és azokat akarjuk kiiktatni a képből.

  De szinte sosem lehet instant megoldásokat bevetni, és onnantól kezdve aztán 60-80 évig oda se bagózni a dolgokra. Ha gyorsan oldunk meg valamit, akkor az biztosan tüneti kezelés. (Pl. nem halogatunk, bármennyire is szeretnénk a szívünk mélyén.) De ha gyorsan enyhítjük a tüneteket, akkor a gyökér-ok úgyis fel fogja ütni a fejét további tünetek formájában, és hiába vagyunk azonnali válaszkészek, az semmit nem ér, csak az entrópiát próbáljuk ellensúlyozni.

  Ahhoz, hogy soha ne égjenek körmünkre a dolgok, mindig jóval túl kell szárnyalni az entrópia hatását. Bármit is akarunk, a sokszorosát kell akarnunk, nem elégedhetünk meg a minimum céllal, mert akkor csak a pusztulást támogatjuk, csak annak ágyazunk meg, hogy kicsit kényelmesebb legyen a haldoklás.

  Hogyan lehet ezt kivitelezni időgazdálkodás szempontjából?

  Például úgy, hogy ha jövő csütörtökre van valami programod, akkor már most utána nézel, hogyan jutsz oda, mikor kell elindulnod, és már azt is összekészítheted, amit magaddal kell oda vinned, de legalábbis listát írhatsz róla.

  Az utolsó pillanatban mindannyian elképesztően koncentráltak és hatékonyak vagyunk, de az olyan szintű stresszel jár, ami szó szerint meghatványozza az entrópia egyébként is pusztító jelenlétét.

  Akarsz korábban halni? Nem? Akkor semmit ne hagyj az utolsó pillanatra! Sőt! Sokáig akarsz élni? Akkor dolgozz ELŐRE!

  Az entrópiának jellegzetessége, hogy szorosan együttműködik az idővel, mondhatnám úgy is, hogy egyenes arányosság van köztük.

  Azonnal kiiktathatod az entrópiát, ha gyors vagy – vagy gyorsabb vagy, mint mások. Vannak mémek erre a szemléletre is, a leggyakrabban használtat biztosan ismered te is: Kétszer ad, ki gyorsan ad. De talán ez is ismerős: A gyorsaság szükséges, a sietség káros. Továbbá: Addig üsd a vasat, amíg meleg.

  Gyorsnak lenni úgy érdemes, hogy nincs kényszerítő erő a döntés gyors meghozatalára. Semmit nem kell elkapkodni, egyszerűen csak előre kell időzíteni! Ez csodálatosan szembemegy az entrópiával – ami az örök fiatalság titka. 🙂

  Igyekezz úgy szervezni a dolgaidat és a gondolataidat, hogy ne csak tűzoltó jelleggel működj, hanem sokkal inkább entrópia-ellenesen, mert így tudod elérni azt, hogy soha ne nyomasszon az idő múlása.

  Gyakorlati feladat:

  ami a hanganyagban elhangzott.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Fel