Miből veheted észre, hogy a munkahelyeden égetően szükség lenne egy szakszervezetre?

Szükség van szakszervezetre

Nincs minden munkahelyen szakszervezet. Magyarországon a legtöbb munkavállaló számára az a természetes, hogy nincs szakszervezet a munkahelyén, és az ebből a tényből eredő hátrányokat is evidenciának tekinti. 

Pedig minden munkahelyen szükség lenne a dolgozói érdekképviseletre, mutatjuk is alább, hogy mik annak a tünetei, hogy égető szükség van a mielőbbi szakszervezet alapítására.

A munkahelyi szakszervezet kulcsfontosságú szerepet játszik a munkavállalók jogainak védelmében, a munkafeltételek javításában és a méltányos bánásmód biztosításában. Sok munkavállaló nem tudja, hogy mikor lenne szükségük szakszervezetre. 

Íme a jelek, ami arra utalnak, hogy a munkahelyen szakszervezetre lenne szükség:

Alacsony bérek és gyenge juttatások: Ha a bérek nem érik el a megélhetési szintet, vagy a juttatások nem kielégítőek, a szakszervezet segíthet a munkavállalóknak tárgyalni a munkáltatóval a bérek és juttatások javítása érdekében.

Hosszú munkaidő és kevés szabadság: Ha a munkavállalók kénytelenek túlórázni, vagy nem kapnak elegendő szabadságot, a szakszervezet segíthet elérni a munkaidő és a szabadság méltányos egyensúlyát.

Veszélyes munkakörülmények: Ha a munkakörnyezet nem biztonságos, a szakszervezet segíthet a munkavállalóknak a munkáltatóval tárgyalni a munkakörülmények javítása érdekében.

Diszkrimináció és zaklatás: Ha a munkavállalókat – akár egyénenként is – diszkrimináció vagy zaklatás éri, a szakszervezet jogi segítséget és támogatást nyújthat.

Egyéni panaszok: Ha a munkavállalóknak egyéni panaszaik vannak a munkáltatóval szemben, a szakszervezet segíthet nekik a panaszok benyújtásában és a megoldás megtalálásában. Nem kell egyedül küzdened!

Gyenge kommunikáció és együttműködés: Ha a munkáltató nem kommunikál hatékonyan a munkavállalókkal, vagy nem hajlandó együttműködni velük, a szakszervezet segíthet javítani a kommunikációt és az együttműködést.

A munkavállalók jogainak megsértése: Ha a munkáltató megsérti a munkavállalók jogait, a szakszervezet jogi segítséget és támogatást nyújthat, továbbá érdekképviseleti szervként, mint egy erős bástya, szilárdan áll a munkavállalók mögött ez esetben is.

Ha a fenti jelek közül bármelyiket is észleledi a munkahelyeden – akár úgy is, hogy csak a te számodra tűnnek fel az anomáliák, mindenki más pedig csak a vállát vonogatja és arra hivatkozik, hogy “Á, ez ilyen…”, akkor mindenképp érdemes megfontolni a szakszervezet megalakítását. A szakszervezet erőt tud mutatni, hiszen demokratikusan megválasztott vezetősége, lelkes aktivistái, és tagsága van.

A szakszervezethez való csatlakozás egyszerű és gyors, a tagdíj pedig általában a munkabér 0.5-1%-a. 

A szakszervezetek nyitottak minden munkavállaló számára, függetlenül a munkakörétől, a beosztásától vagy a munkaidejétől. Elfeledett tény az is, hogy a szakszervezetekhez nemcsak a tagjai fordulhatnak, hanem azok is, akik bár nem tagok, de egy-egy esetben valamilyen hátrányba kerülnek a munkáltatóval szemben. Az ilyen problémák megoldása után általában azok is taggá válnak, akiknek addig eszük ágában sem volt.

A szakszervezetre tekints egy maximálisan a dolgozói érdekeket szem előtt tartó ütőképes csapatként.

Egyedül biztosan gyenge vagy egy munkáltatóval szemben, összeszövetkezve, szakszervezetbe szerveződve viszont legyőzhetetlenek is lehettek.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel