Egységes bérminimumot tartalmazó bértáblát minden felsőoktatási intézménybe!

Béremelést követelnek a felsőoktatásban dolgozók

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete közleménye

A modellváltáson átesett és az állami fenntartásban maradt egyetemek finanszírozása nagy eltérést mutat. Ennek következtében a dolgozói bérek is különbözőek a magyar felsőoktatási intézményekben. Az utóbbi napok történései, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének intézményi szervezetei által szervezett aláírásgyűjtés az ELTE-én és BME-en, még inkább rávilágítottak a bérhelyzet körül kialakult anomáliákra. Ezek megoldása azonnali cselekvést igényel. Követeljük, hogy az egyetemek munkavállalói a felsőoktatás társadalmi és gazdasági jelentőségének megfelelő jövedelemben részesüljenek.
A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete már többször felvetette egy egységes bértábla bevezetésének szükségességét, amelynek tartalmaznia kellene minden beosztáshoz tartalmazó bérminimumot az oktatók, illetve az oktatást-kutatást közvetlen segítők vonatkozásában. A leendő bértábla értékállóságának megtartása érdekében a béreket minden évben a nemzetgazdasági átlagjövedelem szintjéhez vagy a minimálbérhez /garantált bérminimumhoz kell igazítani.
A minimumokat tartalmazó bértáblától természetesen pozitív irányban el lehet térni, az egyetem és a dolgozók mindenkori teljesítményétől függően, de feltétlenül szükség van a munkavállalók életkorának, munkában eltöltött éveinek és végzettségének figyelembevételére.

Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel