Miért jó a szakszervezet? Miért legyek szakszervezeti tag?

Miért jó a szakszervezet?

Ahol munkavállalók dolgoznak ott előbb utóbb felmerül az igény arra vonatkozóan, hogy szakszervezetet alapítsanak, vagy ha már van működő szakszervezet, akkor a meglévő szakszervezetbe belépjenek, esetlegesen benne tisztséget vállaljanak.

Mivel foglalkozik a szakszervezet?

A szakszervezet a munkavállalók olyan érdekvédelmet szolgáló tartós egyesülése, amelynek célja közös követelések elérése a munka világában, különösen a munkabérek, a munkavégzés szabályai területén és a munkavállalók számára fontos szociális kérdésekben.

Mit is jelent mindez a gyakorlatban?

Nem kell a munkavállalóknak egyesével elmenni a munkáltatóhoz, hogy például a béremelésről folytasson tárgyalásokat, hanem a szakszervezetek átvállalják a felelősséget ­­– a jó értelembe vett terhet –, így nem a munkavállalónak kell face to face  konfrontálódnia a munkáltatójával szemben.

De ehhez kell egy szakszervezet!

A szakszervezetek erejét a tagok adják, ezért ha van szakszervezet, és a munkavállalók eredményt szeretnének elérni a jogaik érvényesítésben, akkor érdemes tagnak lenni, mert az érdekérvényesítő erő a tagságban, a tagság támogatásában van.

Hogyan működik a szakszervezet?

A szakszervezet mindig önkéntesen létrehozott szervezet, amihez csatlakozni is önkéntesen lehet. A szakszervezeti tagságra senkit nem lehet kényszeríteni, illetve a munkáltató sem követelheti, hogy a munkavállaló a szakszervezeti tagságáról nyilatkozzék.

Nyilvántartott tagsággal rendelkezik, ami nagyon fontos adat például egy kollektív szerződéskötésnél: a munkavállalók 10%-os tagsága esetén jogosult a szakszervezet Kollektív Szerződés kötésére.

A legtöbb szakszervezet ad a tagjai számára valamilyen támogatást, amik csak a szakszervezeti tagokat illetik meg, és ezért is fontos tudni, hogy az, aki igénybe kívánja venni az adott támogatást vagy szolgáltatást ő valóban tagdíj fizető tagja-e a szakszervezetnek. Mindenképp érdemes tehát belépni, egyrészt a képviselet, másrészt az erő, harmadrészt pedig a juttatások miatt.

Átlátható módon működik. Tevékenységeit, eredményeit, információit a tagsággal megosztja. A tagdíjbevételekkel felelősen gazdálkodik.

A Magyarországon működő szakszervezetek jellemzően vállalati, lokálisan működő szerveztek.  

A vállalati szakszerzetek esetében a szakszervezeti tagság a vállalati szakszervezethez kötődik. A munkahelyi szintű szakszervezetek csak az adott munkáltató vagy vállalat munkavállalóit kívánják tagságba szervezni, képviselni. A munkahelyi szakszervezet vállalati kollektív szerződést köt, amely csak az adott vállaltra nézve szabályozza a munkavállalás feltételeit, különösen a béreket és a juttatásokat.

Jó-jó, de mit adhat még nekem a szakszervezet?

Szinte minden szakszervezet ad valamilyen támogatást, juttatást a tagjai részére, ami szervezeteként eltérő lehet. Ilyen például a szociális támogatás (temetési, születési támogatás) jogi tanácsadás, balesetbiztosítás, kedvezményre jogosító tagkártyák, kulturális rendezvények szervezése, kirándulások, ünnepi rendezvények. A variációk tárháza igen változatos szakszervezetenként.

A szakszervezetek létjogosultsága és ereje a leginkább a problémák esetén mutatkozik meg a tagok és általában a munkavállalók számára. Általában a bértárgyalások és a sztrájk ugrik be mindenkinek, amikor a szakszervezetekre gondol, és nem véletlenül: a bértárgyalásokon erőt mutatni csak a szakszervezet tud, a nyomásgyakorlásra is csak a szakszervezet képes, mivel a munkáltató csak a szakszervezeti nyomásgyakorlást – aminek egyik (egyébként ritka) eszköze a sztrájk – ismeri el.

A szakszervezetben tisztséget is vállalhatsz, sőt, karriert is építhetsz rá, ami azzal kezdődik, hogy belépsz a szakszervezetbe és tagja leszel.

A szakszervezetek működése és felépítése sokrétű, a fogalmakat pedig érdemes szétválasztva tárgyalni, ezért a könnyebb érthetőség kedvéért a szervezet felépítését egy következő részben folytatjuk, és utána sorra veszünk minden fontos tudnivalót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel