Főcímek

Eldőltnek tűnik: vasárnap és hétfőn sztrájkolnak a buszvezetők

Volánbusz sztrájk, 2024. január 28-29.

Január 23-án újra összeült a CSÉT (Csoportszintű Érdekegyeztetési Tanács), hogy folytassák a tárgyalást a MÁV-Volán csoport munkavállalóinak béremeléséről.

Dobi István, a SZAKSZ elnökének tájékoztatása szerint a cégcsoport ajánlatát nem tudják elfogadni:

  • nem egyeznek bele a három évre széthúzott, összesen 25%-os béremelésbe,
  • és nem elégséges számukra az idei évre tervezett, egyösszegű, 70.000 forintos – mindenki számára azonos – béremelés sem,
  • továbbá ők és a KKSZ, a többi hét szakszervezettel szemben szeretnének maradni a csakis 2024-es bérekről történő megállapodás mellett.

A SZAKSZ egyébként kompromisszumkész is volt: a korábbi, 2024-re irányzott 112.500,- forint/hó/fő béremelésükből engedtek a megállapodás érdekében: 90.000,- forint/hó/főre. Ezt a munkáltató nem fogadta el, így mivel az álláspontok nem közeledtek, a hónap végére tervezett sztrájkot megtartják.

„Ennek megfelelően, az elégséges szolgáltatás biztosítása mellett, a SZAKSZ 2024. január 28-29 napján, a Volánbusz teljes szolgáltatási területére kiterjedő, kétnapos sztrájkot fog tartani.” – írta.

A Népszava értesülése szerint Dobi István még azt is kiemelte, hogy ha Lázár János újra megfenyegeti őket, akkor februárra is sztrájkot terveznek.

Forrás: SZAKSZ és Népszava.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel