ÉVES KÖZGYŰLÉS

Éves közgyűlés

Az éves közgyűlés az az alkalom amikor a szakszervezet számot ad az előző évi teljes tevékenységéről. Ilyenkor van lehetőség többek között egy esetleges alapszabály módosításra, a jövőbeni célok és tervek kidolgozására és megvitatására. A közgyűlés összehívásának formai követelményeit az alapszabály tartalmazza, de lényegi pontja a meghívó, aminek egyik napirendi pontját járjuk körül.

Éves gazdasági beszámoló

Az éves beszámoló a szakszervezetek gazdasági tevékenységét és pénzügyi helyzetét bemutató dokumentum, amit a számviteli törvényben meghatározott módon, a könyvelés alapján, kötelezően magyar nyelven, az előző üzleti év zárásaként kell elkészíteni.

Az senki előtt nem titok, hogy a szakszervezetek pénzből, pénzzel működnek.  Ezek befolyhatnak tagdíjból, pártolói tagdíjakból, pályázati pénzekből, illetve munkaidő kedvezmény megváltásból. A szakszervezeti vagyonnal gondosan kell bánni és el kell tudni vele számolni a tagság felé.

Az év első félévében, legkésőbb május 31.-ig a szakszervezeteknek le kell bonyolítani az éves közgyűlést, ahol a szakszervezet elnöksége bemutatja az előző év pénzügyi beszámolóját, ami szó szerint azt jelenti, hogy mennyit és mire költött a szakszervezet.

A közgyűlésen bemutatásra kerülő gazdasági beszámoló nem helyettesíti egy könyvelő munkáját, aminek/akinek az alkalmazása elengedhetetlen, és aki a közgyűlés időpontjától függetlenül már év elején elkészíti az előző évi zárást, és az feltöltésre kerül a helyileg illetékes Törvényszék oldalára.

A közgyűlésen be lehet mutatni a könyvelő által elkészített mérleget, főkönyvet, a kartonokat, de ezek pontos értelmezéséhez könyvelési ismeretekkel kell rendelkezni, hogy tudni lehessen, hogy az immateriális javak, az aktív és passzív időbeni elhatárolások, vagy esetleg az eredménytartalék mit is takar, ezért inkább érdemesebb érthetőbb, fogyaszthatóbb módon tételesen felsorolni a bevétel és kiadási oldal értékeit.

FONTOS! A közgyűlés minden pontját, így a gazdasági beszámolót is, a bizalmi küldöttek többségének el kell fogadnia. A közgyűlés jegyzőkönyvét, a beszámolókat a tagság részére elérhetővé kell tenni.

Nézzük a teljesség igénye nélkül, hogy milyen működési költségei lehetnek a szakszervezeteknek!

-Mivel a szakszervezetek pénzt kezelnek, ezért kell, hogy rendelkezzenek bankszámlával. Azt mindenki a saját bankszámlájával kapcsolatban is tudja, hogy annak költségei vannak. Ráadásul a szakszervezeti számlák céges besorolásban vannak a kereskedelmi bankoknál, ezért a számlavezetési díj is magasabb, mint egy magánszemély számlája esetében.

-Ahogy fentebb már említésre került, kell könyvelő is akinek könyvelési díjat kell fizetni.

-Előfordulhat, hogy jogász segítségét kell kérni egy vitás, vagy jogilag bonyolult helyzet miatt, érdemes erre kalkulálni egy keretösszeget.

-A legtöbb szakszervezet nyújt valamilyen támogatást a tagjai számára, pl. születési támogatás, temetési támogatás, beiskolázási támogatás, karácsonyi támogatás, stb.

-Irodaszer is fogy a szakszervezetek háza táján. A borítéktól kezdve, a tűzőgépkapcson, a tollon, a bélyegző tintán, a felírótáblán, táblafilcen, nyomtató patronon át, a nyomtatópapírig minden, ami egy irodában használatos, annak költsége van.

– Bár a működéshez nem feltétlenül szükséges, de érdemes és ajánlott még képzésekre, tanfolyamokra pénzt fordítani, hiszen ezek minden esetben olyan befektetések, amiből a szakszervezt profitál, mert ha jól képzett a vezetőség, és a küldöttek is rendelkeznek megfelelő képzettségi szinttel az bizony az erős szakszervezet ismérve. A tanfolyamok témája bármire kiterjedhet, kommunikáció, tagtoborzás, munkaügyi, munkajogi képzés, stb. Érdemes trénerre bízni az oktatások lebonyolítását, mert lényegesen hatékonyabb mintha arra kérnénk a tisztségviselőket, hogy olvassanak el a témában pár száz/ezer oldalnyi szakkönyvet.

-Továbbá felmerülhetnek még utazási költségek, üzemanyag költségtérítések (például, ha egy szakszervezeti képviselőt egy konferenciára delegálnak, ahová el kell utaznia) vagy akár egy szakszervezeti mobilszám, vagy weboldal fenntartásának költségei

Ahány szakszervezet annyi pontot lehetne említeni, de az itt felsorolt tételek szinte minden szakszervezetnél megjelennek a kiadási oldalon.

Persze egy gondosan megtervezett pénzügyi terv mellett is előfordulhatnak váratlan kiadások, de elmondhatjuk, hogy a szakszervezet akkor gazdálkodik gondosan a szakszervezeti vagyonnal, ha kiadási oldal összege nem haladja meg a bevételi oldal összegét.

Valovits Nóra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel