De mit tehetünk, ha nem jól működik a szakszervezet?

Mit tehetsz, ha nem működik jól a szakszervezet?

Sokat beszélünk arról, hogy milyen jó, ha van szakszervezet a munkahelyünkön, mert rengeteg pluszt ad, és védi a dolgozók jogait. Azt is kifejtettük már, hogy hogyan működik a jó szakszervezet.

De mi van akkor, ha nem jól működik a szakszervezet?

Miből ismerheted fel, hogy nem jól működik a szakszervezet, aminek tagja vagy, és mit tehetsz, hogy változtass ezen?

Összeszedtünk néhány pontot, hogy segítsünk felismerni, ha baj van.

Nem tudod kik vezetik a szakszervezetet

A szakszervezet vezetősége, elnöksége egyúttal a szervezet döntéshozó szerve is, ha nincs róla információd, hogy kik hoznak döntést, az legyen intő jel. 

Nem tudod kik a bizalmi küldöttek

A bizalmi küldöttek feladata, hogy az információkat hozzák-vigyék a szakszervezet vezetése, valamint a tagság között, de ha nem tudod kihez fordulhatsz az nagy baj. Extrém eset, ha nincs bizalmi küldött.

Nincsenek tisztújító választások

Ha hosszú-hosszú évek óta ugyanazok a személyek vezetik a szakszervezetet, nincsenek  tisztújító választások, akkor az súlyos gondra utal. A szakszervezetek legnagyobb erénye, hogy demokratikusan működnek, amibe bele tartoznak a demokratikus választások, és még meg sem említettük, hogy ez 5 évente KÖTELEZŐ!

Nincs kommunikáció a szakszervezet és a tagság között

Az nagyon rossz jel, ha a tagok utólag, például a munkáltató bejelentéséből (közleményéből) értesülnek arról, hogy megállapodást kötött a szakszervezettel erről vagy arról, netalántán pont a béremelés mértékéről. Az a szakszervezet, amelyik azt gondolja, vagy mondja, hogy felesleges a tagságot mindenről tájékoztatni, az nagyon rossz úton jár, mert mindig van miről kommunikálni, és kell is mindenről kommunikálni.

Nem az alapszabály szerint működik a szakszervezet

Ha egy szakszervezet nem az alapszabály szerint működik, az általában azt jelenti, hogy nem tartja magát a saját belső szabályaihoz vagy a törvényi előírásokhoz. Az alapszabály meghatározza a szakszervezet célját, struktúráját, működési rendjét, a tagok jogait és kötelezettségeit, valamint más fontos szabályokat és eljárásokat.

Ha a szakszervezet nem tartja be az alapszabályait, az sokféle problémát okozhat. Például a vezetők visszaélhetnek a hatalmukkal, a befizetett tagdíjakat rosszul kezelhetik, vagy a tagság nem kapja meg a számára járó jogokat és védelmet. Emellett jogi szempontból is komoly következményei lehetnek annak, ha egy szakszervezet nem működik az alapszabályok szerint: például jogi eljárásokat vagy akár a szervezet feloszlatását is eredményezheti.

Nincs kollektív szerződés, vagy nincs törekvés arra, hogy legyen

Ez önmagában még nem baj, de a reprezentatív szakszervezetek általában törekednek rá, hogy kollektív szerződést kössenek a munkáltatóval. Ha reprezentatív a szakszervezet és nem igyekeznek kollektív szerződést kötni, akkor érdemes nekik feltenni a tagság irányából a kérdést, miszerint: “Miért?”

Nem elérhető a tagság részére az éves beszámoló

Arról, hogy a befizetett tagdíjakat mire fordítja a szakszervezet, arról minden szakszervezeti tagnak joga van tudni, az ilyen információ kiadását visszatartani vagy megtagadni TILOS.

Nincs éves közgyűlés

Ennek a ténye már eleve nagyon-nagyon sok kérdést felvetne, hiszen a bizalmi küldöttek és a tagság részére itt kerül bemutatásra az előző éves pénzügyi és szakmai beszámoló. Extrém eset, ha közgyűlés nélkül közzétesz a szakszervezet egy éves beszámolót, mivel a közgyűlésen bizalmi küldöttek többségének vagy egészének el kell fogadni a beszámolót.

A listát lehetne még bővíteni, de ha a felsoroltak közül egy is igaz, már az is aggodalomra ad okot. Amennyiben több pont is megvalósul, akkor a munkahelyeden működő szakszervezet egyértelműen veszélyes, mind önmagára, mind pedig a tagságra nézve.

Mit tehet a szakszervezeti tag ilyen esetekben?

Nyilván ilyenkor a tag legelső gondolata, hogy kilép a szakszervezetből mert átverve érzi magát: befizette a tagdíjat tisztességesen és SEMMIT nem kapott cserébe, és még azt sem tudja, hogy kihez forduljon, ha gondja van. A legextrémebb eset az, ha a tag azt sem tudja, hogy kihez forduljon, ha ki akar lépni a szakszervezetből.

Van más lehetőség is! Ezeket teheted

Ha egy szakszervezeti tag úgy érzi, hogy a szakszervezet nem megfelelően működik vagy nem tartja magát az alapszabályhoz, számos lehetősége van cselekedni:

Beszélgetés a vezetőkkel: Először is érdemes lehet nyíltan beszélni a szakszervezet vezetőivel arról, hogy mi a probléma, és megpróbálni megoldást találni belső megbeszéléseken vagy értekezleteken.

Taggyűlés: Ha a tagok egy jelentős része úgy érzi, hogy problémák vannak a szakszervezet működésével, akkor összehívhatnak egy taggyűlést, ahol nyíltan megvitathatják az aggályaikat, és szavazhatnak bizalmatlansági indítványról vagy más fontos döntésekről.

Külső segítség kérése: Ma már lehetőség van külső szakemberekhez – akár vita rendezéssel foglakozó mediátorokhoz is – fordulni, vagy más szakszervezetekhez, akár országos szakszervezetekhez is, hogy segítsenek az ilyen jellegű problémák átlátásában, megoldásában.

Jogi lépések: Ha a helyzet súlyos és az alapszabályok megsértése jogi következményekkel jár, akkor lehetőség van jogi lépéseket tenni, például peres eljárást indítani vagy más jogi eszközöket igénybe venni a probléma megoldása érdekében.

Feljelentés: Bár soha ne kerülne rá sor, de bűncselekmények gyanúja esetén a feljelentést is meg kell tenni a rendőrségen.

Fontos, hogy ezekben az esetekben a szakszervezeti tagok szervezetten és felelősségteljesen cselekedjenek, és igyekezzenek a legjobb megoldást találni a szervezet jövője és a tagok érdekei szempontjából.

A problémák az előremutató változások beindítói is lehetnek, tehát nem kell félni a kihívásokkal való szembenézéstől sem.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel