Mennyi nettó fizetés kell a tisztes megélhetéshez?

Tisztessséges nettó jövedelem

Régen volt egy olyan mondás, hogy “Nincs az a sok pénz, amennyit ne lehetne elkölteni, és nincs az a kevés pénz, amennyiből ne lehetne kijönni.”

A bérek vásárlóerejének ingadozása az elmúlt két évben nehezítette a tisztes megélhetéshez szükséges jövedelmi szint elérését és meghatározását is. Utóbbi azért is gond, mert ha nincs meghatározás, akkor a bértárgyalásokon nagyon nehéz érvelni munkavállalói és szakszervezeti oldalról is a béremelések mellett. Az, hogy valakinek nem elég a fizetése, az mondhatnánk, hogy “egy dolog”, de az, hogy a gazdasági közeg még meg is nehezíti a definiálását például a tisztes megélhetéshez szükséges jövedelem szintnél, az a jövőre vonatkozóan sem egy előre mutató helyzet. Kellenek tehát a definíciók és bizony a számok is.

Mondjuk ki: a minimálbér és a garantált bérminimum alacsony volta sok munkavállalót sodor szegénységbe. 

Tetézi a bajt a béremelések differenciálódása is: volt, ahol megközelítette az infláció mértékét a béremelés 2024-ben, és volt, ahol csak néhány százaléknyi jövedelem emelkedéssel számolhattak a munkavállalók, amit az azóta is tartó inflációs hatás már jóformán ki is nullázott. A Munkástanácsok oldalán megjelent összefoglaló cikk szerint:

A magyarországi tisztes megélhetéshez szükséges NETTÓ jövedelem 2024-ben

  • Nettó mediánbér: Ez a jövedelmi szint lehetővé teszi a megélhetést és a megtakarítást is. Jelenleg ez kb. 341 000 Ft/hó.
  • Szűkös megélhetés: 250 000 Ft/hó – ebből ki lehet ugyan jönni hónapról-hónapra, de ha ez a bérszint tartósan fennáll egy adott munkavállalónál, akkor az rengeteg áldozattal és lemondással jár együtt.
  • Átlagos megélhetés: 350 000 Ft/hó – még ez sem ad okot dőzsölésre, de talán a megélhetés körüli aggodalom-szint már csökkenhet, ha tervezhetően ekkora nettó összeg érkezik havonta munkabérként.
  • Gondtalan élet: 600 000 Ft/hó – egy kétkeresős családban ez már 1.2 millió forintos nettó jövedelmet jelent. Ennyiből futja egészséges életmódra, gyerekek különóráira, magánegészségügyi ellátásra, kulturális eseményeken való részvételre, kirándulásokra, étteremre, és nyaralásra gyűjtésre is, de a nagyobb, rendkívüli kiadások sem okoznak gondot, mint például egy autó vásárlása és üzemeltetése.

A nettó jövedelmek árnyalatai

  • A jövedelmi igények egyénenként és lakóhelytől függően természetesen változhatnak. 
  • A bérek vásárlóereje 2022 szeptemberében csökkent, de azóta helyreállt a válság előtti szintre.
  • A reálbérek növekedése minden előrejelzés szerint 2024-ben lassulni fog.
  • A minimálbér (177 000 Ft/hó) és a garantált bérminimum (216 000 Ft/hó) nem éri el a tisztes megélhetéshez szükséges szintet.
  • Jelenleg 2-2,5 millió munkavállaló keres kevesebbet a tisztes megélhetéshez szükségesnél.

Van tehát hová fejlődni!

Szavazz! Neked mi a véleményed?

Szerinted mekkora nettó összeg kell a tisztes megélhetéshez?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel