GINOP 3.2.3-24 pályázati lehetőség szakszervezeteknek! – interjú

GINOP 3.2.3-24 pályázati lehetőség szakszervezeteknek

Egy Európai Uniós forrásból elérhető GINOP 3.2.3-24 pályázat kapcsán Horváth Péterrel a DFT Hungária Zrt. Projekt Igazgatóval beszélgettünk.

Valovits Nóra: Kérlek, hogy néhány mondatban mutasd be a DFT Hungária Zrt-t!

Horváth Péter
Horváth Péter

Horváth Péter: Szervezetünk 30 éve humán- és szervezetfejlesztéssel foglalkozik; ez a szakmánk, hivatásunk, víziónk, elköteleződésünk. Fő profilunkhoz hozzá tartozik ezeknek a szolgáltatásoknak pályázati projektekben való megvalósítása a hatósági előírásoknak megfelelően, az elszámolhatóság feltételeit betartva.

Együttműködő partnereink, ügyfeleink minden szegmensből – kkv, nagyvállalat, állami intézmények, civil szervezetek, egyházi szervezetek, iskolák – megtapasztalták már, hogy a munkatársakba fektetett idő, energia, tudás gyorsan megtérül.

VN: A GINOP 3.2.3-24 pályázat kifejezetten a szakszervezetek számára nyújt lehetőséget Szociális Partnerek Kapacitásépítésének támogatása projektben keretein belül. De mit jelent ez a gyakorlatban? Milyen módon nyújt lehetőséget a szakszervezetek részére a pályázathoz való csatlakozás? Miért érdemes pályázni?

HP: A komplex érdekképviseleti tevékenység komplex kompetencia és készség eszköztárat igényel: egyszerre kell tudni hatékonyan képviselni érdekeket és előremutató javaslatokat megfogalmazni, egyénekkel és közösségekkel együtt gondolkodni. Ezen területen egyszerre van szükség stratégiai gondolkodásra és jó taktikai érzékre.

Az érdekképviseleti szervezetek fontos szerepet töltenek be a különböző érintettek megfelelő képviseletében, ebből fakadóan a szervezetben dolgozók számára kiemelten fontos, hogy hatékonyan tudjanak kommunikálni, üzenetet átvinni, különböző szinten lévő személyekkel tárgyalni, érvelni, meggyőzni. Képzési kínálatunk ezeknek a céloknak az elérését szolgálja. Ezen kívül a pályázat keretében várhatóan többféle témában lehet előadásokat, workshopokat, konferenciákat, egyéb szakmai rendezvényeket megvalósítani.

Fontos, hogy olyan képzések, rendezvények valósíthatók meg, melyeket támogat a pályázat, biztosítva az elszámolhatóságát. Ilyen esemény a toborzást támogató rendezvény is, mely lehet akár sajtómegjelenés, social média kampány, online hirdetés, PR kampány, de egyéb kommunikációs kiadvány, például szórólap, plakát is.

Szakszervezeteknek szóló ajánlatunkban részletesebben is van lehetőség böngészni szakmai ajánlataink között.

 VN: Mit kell tennie a szakszervezeteknek, ha szeretnének több információt kapni a pályázattal kapcsolatban? Mit kell tenniük, ha szeretnének csatlakozni a pályázathoz?

HP: Több lehetőség közül is lehet választani, e-mailt írni a kapcsolat@dft.hu címre, telefonon felkeresni minket a: +36203383808 telefonszámon vagy lehetőség van ellátogatni a weboldalunkra is, ahol egy jelentkezési űrlap kitöltése után felvesszük a kapcsolatot.

VN: Bármilyen szakszervezet, értjük ezalatt, hogy lokálisan működő szakszervezetek is pályázhatnak, vagy csak konföderációk?

HP: Mondhatjuk, hogy bármilyen, a pályázók körét a gazdálkodási forma szerinti GFO kódok alapján határozzák meg. Eszerint jogosultak a Szakszervezetek (GFO 512), Egyéb munkavállalói érdekképviselet (GFO 513), Munkáltatói, tulajdonosi érdekképviselet (GFO 514), Egyéb szövetség (GFO 517), Egyéb egyesület (GFO 529), Egyéb köztestület (GFO 549) is.

  • B komponensben az ÁPB tagsággal rendelkező illetve a
  • C komponensben a Munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek, – munkahelyi szintű szakszervezetek pályázathatnak

Ha valaki nem biztos a jogosultságában, szívesen adunk támogatást a bevizsgálásban.

VN: Hogyan tud segíteni a DFT Hungária a jelentkező szakszervezeteknek?

HP: Számos területen tudunk segíteni a szakszervezeteknek. Többek között képzési, rendezvényszervezési és tanácsadási szolgáltatások megvalósítása a pályázati feltételeknek megfelelően: soft skill, infokommunikációs, idegen nyelvi képzések.

Pályázatképesség vizsgálata: A tulajdonosi szerkezet és a pályázati feltételeknek való megfelelés elemzése és javaslattétel az indulásról meghozandó döntés támogatása érdekében. A szolgáltatás tartalmazza a leendő pályázat előzetes pontozását, minősítését is.

Pályázatírás: A dokumentáció összeállítása és benyújtása az Ügyfél igényei alapján, támogatás esetén a szerződés megkötése.

Projektmenedzsment: A megvalósítási szakasz támogatása, kifizetési kérelmek, elszámolások, szakmai beszámolók benyújtása a projekt zárásáig. A szolgáltatás magában foglalja a fenntartási időszak során biztosítandó jelentések elkészítését is.

Szervezetünk kizárólag sikerdíjas konstrukciókat ajánl, ezért csak nyertesség esetén merülhet fel költség!

VN: A pályázat fő eleme, hogy a szakszervezeteknek lehetőségük nyílik munkavállalókat alkalmazni, hogyan lesz erre lehetőségük? Mit takar ez egészen pontosan?

HP: Igen, ez valóban így van. Az egyik kötelező tevékenysége a pályázatnak, hogy új munkavállalót alkalmazzon klasszikus érdekképviseleti tevékenységgel összefüggő feladatkörök bővítése céljából.

Pontosabban, projektenként minimum 1 fő új munkavállalót, legalább heti 20 órában és minimum 1 évig szükséges foglalkoztatni. Fontos kitétel még ehhez kapcsolódóan, hogy az éves átlagos statisztikai létszámnak a támogatási kérelem benyújtását megelőző év átlagos statisztikai állományi létszámhoz képest növekednie kell az új foglalkoztatott(ak) létszámával.

VN: Kell-e kötelezettségeket vállalnia a pályázó szakszervezeteknek, ha igen milyen kötelezettségek ezek?

HP: Igen, minden pályázatban vannak kötelezettségek, ez itt sincs másként.  Az előző pontban (6.) is volt ilyen kötelezettség, de ezen kívül ilyen például, hogy a támogatást igénylő szervezetnek vállalnia kell, hogy legalább egy fő kapcsolattartót kijelöl és a rendelkezésre állását biztosítja a projekt fizikai befejezéséig. Emellett a vállalt tevékenységektől függ, hogy milyen kötelezettségeket ír elő a pályázat, képzések esetében elvárás, hogy olyan tréning számolható el, mely minimum 30 órás és amely tanúsítvánnyal vagy bizonyítvánnyal zárul. Érdemes részleteiben elolvasni pályázati összefoglalónkat, mely minden kötelezettséget tartalmaz.

VN: Szükséges-e a szakszervezetek részéről önrész, önerő a pályázathoz való csatlakozáshoz?

HP: A pályázat nem ír elő önrész igazolást, van 25% előlegigénylésre lehetőség! De a projekt megvalósítás közben esetenként átmeneti finanszírozási igény felléphet egy esetleges elhúzódó kifizetési igénylés alkalmával. Alapvetően önerő nélkül is megvalósítható, de némi tartalék nem árt, ha van egy szervezetnek, ilyen előre nem tervezhető esetre.

VN: A szakszervezetek részére elérhető Európai Uniós források megújuló források esetében a közeljövőben milyen pályázati lehetőségek lesznek még?

HP: Tervezetten lesz egy 2. benyújtási szakasz 2027. március 5. – 2027. április 2. csak a B) és C) komponens esetében.

VN: Mikor válik nyitottá a GINOP 3.2.3-24 pályázat, mikortól lehet csatlakozni? Mi a végső határidő? Mikorra várható a döntés/elbírálás a beadott pályázatok esetében?

HP: A pályázatot két szakaszban lehet benyújtani:

  1. szakasz: 2024. május 28. 9:00 – 2024. július 2. 12:00
  2. szakasz: 2027. március 5. 9:00 – 2027. április 2. 12:00

Ez nem azt jelenti, hogy addig nincs vele feladat, érdemes már most elkezdeni és összeállítani a költségvetési tervezetet hiszen már csak szűk egy hónap van a pályázat megnyitásáig. A beadás első napján ajánlott benyújtani a pályázatot, ugyanis arra lehet számítani, hogy nagyon sok szakszervezet szeretne élni ezzel a lehetőséggel, ami forráskimerülést okozhat.

VN: Milyen módon tudják a szakszervezetek felvenni a kapcsolatot a DFT Hungária Zrt.-vel a GINOP 3.2.3-24 pályázattal kapcsolatban?

HP: Ugyanazt tudom mondani, mint korábban, több alternatíva is van, telefonon a +36203383808-as számon, e-mailen a kapcsolat@dft.hu címen, és a weboldalunkon is van lehetőség felkeresni minket, ebben az esetben egy űrlap kitöltésével jelzi felénk, hogy szeretné velünk felvenni a kapcsolatot. De közvetlenül velem is felvehető a kapcsolat a +36203399042-es számon, e-mailen a peter.horvath@dft.hu címen.

Köszönjük szépen Péternek a tartalmas válaszokat, a szakszervezeteket pedig arra bíztatjuk, hogy próbálják kiaknázni a GINOP 3.2.3-24 pályázatban rejlő lehetőségeket, legyen minél több sikeres szakszervezet Magyarországon!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel