4. Baglyok és pacsirták

  Tudományosan bebizonyítottnak tekinthető, hogy az emberek több féle bioritmussal bírnak. Mármint egyenként általában mindenki csak egyel.

  Ezt is a gének írják elő számunkra leginkább, hogy milyen a bioritmusunk, de életkoronként is vannak specialitások, és a környezet, és a kultúra is sokat nyom a latban, mint ahogy a saját szokások is – ami a saját, szűken vett kultúránkat és szociális közegünket jelenti.

  Mindannyian hallottunk már a mediterrán népek saját szokásrendszeréről – szerencsések meg is tapasztalhatták –, mely szerint a déli órákban a mediterrán országokban kiürülnek az utcák, mindenki valahol a hűvösben tölti az idejét – ez a szieszta –, és az így kiesett időt este, a hűsebb időszakokban pótolják be.

  De a mediterrán országokban is vannak baglyok és pacsirták – a két véglet –, és ha valaki végtelenül pacsirta, annak teljesen mindegy, hogy délben rekkenő a hőség, ő bizony korán fog kelni és korán fog este feküdni is.

  A baglyok – jellegzetességek és specialitások

  A baglyokra jellemző, hogy:

  – szeretnek kifejezetten későn, akár délben kelni,

  – cserében akár hajnalig is szeretnek ébren lenni,

  – az éjszaka közeledtével kifejezetten könnyű magukat aktivizálniuk,

  – de a délutáni órákban is frissek és üdék (hiszen nemrég keltek),

  – utálnak korán kelni, ha mégis rájuk van kényszerítve, egész nap diszkomfort érzetük van (pl. egyfolytában ennének, energiahiányosak),

  – de simán le tudnak dőlni még aludni pluszban koraeste is egy-egy órácskát,

  – és alapvetően sokat szeretnek aludni,

  – jól bírják a reggelig tartó bulizást, vagy az éjszaka átbeszélgetését,

  – de a neten is szívesen szörfölnek az éjfél utáni órákban.

  Pacsirták – jellegzetességek és specialitások

  A pacsirtákra jellemző, hogy:

  – kifejezetten korán szeretnek kelni, ami a kora reggeli, vagy akár hajnali órákat jelenti,

  – ellenben korán szeretnek feküdni is,

  – az éjszakázás nem az ő asztaluk, bár ha mégis előfordulna, reggel ugyanúgy korán kelnek,

  – az este közeledtével aktivitásuk csökken,

  – és ez már a délutáni órákban is megfigyelhető.

  – Mivel korán szeretnek feküdni, ezért a napközbeni pihenés ennek már nagyon bezavarna, tehát a nap közbeni szundi nem jellemző rájuk.

  – Lényegesen kevesebbet alszanak, mint a baglyok, és jól elvannak kevés alvással is, sőt, ha túl kellene aludniuk magukat, akkor attól kifejezetten szenvednének.

  – Sokkal inkább a nappal az ő terepük, éjszaka veszélyesen romlik a koncentráló képességük.

  Te melyik csoportba tartozol JELENLEG?

  Már pocaklakó kisbabáknál meg lehet figyelni, hogy a pacsirtatípusú babák napközben rugdosnak többet, és éjszaka nyugodtabbak, a baglyok pedig fordítva, éjszaka rugdalnak folyamatosan.

  A pacsirtaságunk és bagolyságunk is természetesen a genetikánk által determinált, és látszólag könnyű átszokni a másik rendszerre, de az új kutatások szerint ez egyáltalán nem szerencsés.

  Baglyok évekig bírják korán kelve, korán fekve, hajnalban már munkára fogva magukat, és a pacsirták is be tudnak állni arra a rendszerre, hogy a nap későbbi szakaszában folytatnak koncentrációt és aktivitást igénylő tevékenységet.

  De az ár, amit a teljesen más bioritmust igénylő időbeosztásért fizetünk, az elképesztően nagy lehet.

  Nem véletlen, hogy kitalálták – a szakszervezetek pedig kiharcolták – a műszakpótlékokat!

  Az orvostudomány napról-napra fejlettebb. A tudomány napról-napra fejlődik. A legújabb kutatások egyre elkápráztatóbb és szemfelnyitóbb eredményeket hoznak ki, tehát minden napra jut valami áttörés.

  Mégis arra számíthatunk 50-60 éves korunkban, hogy drasztikusan leromlik az egészségünk, borzasztó ütemben kezdünk el öregedni, és az elménk egészsége sem arról lesz már ebben az időszakban híres, hogy hú de nagyon vágna az eszünk.

  Ez többek között azért van így, mert pusztítjuk a testünket az által, hogy nem AKKOR vagyunk aktívak és éberek, amikorra a genetikánk azt előírta a testünkben, hanem akkor, amikor a munkahelyünknek igénye van a munkánkra, de mondok ennél rosszabbat: ez a pusztítási folyamat már akkor beindul ellenünk, amikor óvodába kezdünk járni, és időre kell ébredni, indulni, odaérni, ott lenni, hazaindulni, feküdni, aludni…

  Egy csodálatosan erős, génjeinkbe írt törvénnyel éljük már a magzati életünket is, és a társadalom, meg a civilizáció azon mesterkednek, szinte azonnal a születésünk után, hogy ezt a törvényt hogyan vegyék semmibe.

  Mindenek előtt, mielőtt még bármilyen trükköt kipróbálna az ember az időgazdálkodás terén, először azt kell figyelembe vennie, hogy mit üzennek a génjei:

  – Pacsirta vagy?

  – Bagoly vagy?

  Mert akármelyik is vagy, az élettel való gazdálkodásod egyik legfontosabb (és legsürgetőbb) feladata, hogy olyan rendszerben teljenek a napjaid, amit a pacsirtaságod vagy bagolyságod előírnak számodra.

  Ha ezt a felülírhatatlan törvényt megpróbálod figyelmen kívül hagyni a testedben, akkor holnap még nem lesz meg érte a büntetésed. De 5 év múlva, 10 év múlva, és idős korodban, amikor már „hawai-ozni” akartál volna, akkor majd az orvosra várva, minden idődet a várótermekben töltve, nem fogod érteni, hogy mit rontottál el. Hát ezt…

  Természetesen nem a te hibád, ha eddig elrontottad ezt az egészet, és ezek után is kénytelen vagy a bioritmusod ellen dolgozni.

  De az a te hibád lesz, ha ezt nem tartod szem előtt, és nem keresed a megoldásokat ennek a helyzetnek a megoldására.

  A megoldások nem kell, hogy eget rengető felfordulással járjanak. Nekem volt egy kollégám, aki olyan nehezen bírta annak idején a délutános műszakot, hogy állandó délelőttre kérte magát. Egy olyan cégnél, ahol elképzelhetetlenek az ilyen egyéni megoldások, érdekes módon mégiscsak azonnal meg tudták oldani.

  Ha a 24 órából jelentős mennyiségű időt másoknak végzett munkával töltesz, és jelenleg pont úgy jön ki a lépés, hogy a bioritmusoddal ellentétesen kell „működnöd”, akkor tűzd ki akár közeli, akár távoli célodnak, hogy változtass ezen. Nem kell – és sok esetben nem is lehet – egy lépésben megoldani ezt a kihívást, de mindenképp tudnod kell arról, hogy sokkal nagyobb esélyed lesz boldog, kiegyensúlyozott, egészséges, hosszú és produktív életre, ha nem hazudtolod meg a génjeid alapvető ritmus-igényét.

  Gyakorlati feladat!

  Folytasd a tegnap megkezdett gyakorlatot!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Fel