Főcímek

Kozma Zsolt: Emeljék a SZÉP-kártya juttatások keretösszegét!

SZÉP-kártya keretösszeg emelés javaslata

A Munkástanácsok Országos Szövetsége versenyszféráért felelős alelnökének közleménye:

A SZÉP-kártyán adott juttatásnak az egyes alszámlákra vonatkozóan meghatározott értékhatárt, illetve az éves rekreációs keretösszeget meghaladó része egyes meghatározott juttatásként adóköteles. Az éves rekreációs keretösszeg hosszú évek óta 450 ezer forint.

– ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennál

– a 450 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn

– évi 450 ezer forint, ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg

Szövetségünk üdvözölte azt a rendelkezést, hogy a Kormány felismerte ennek a juttatási elemnek a fogyasztás élénkítésre gyakorolt hatását, úgy döntött, hogy az Szja törvény 71.§(1) bekezdésétől eltérően béren kívüli juttatásnak minősül-ha a juttató a munkáltató- a munkavállaló részére 2023. december 31 napjáig a Széchenyi Pihenő Kértya juttatás céljából nyitott korlátozott rendeltetésű fizetési számlájára az Szja tv. 70.§ (8) bekezdése szerint éves rekreációs keretösszegen felül, attól függetlenül utal legfeljebb 200 ezer forint egyszeri juttatást is.

Tekintettel arra, hogy a vállalatok többsége év elején dönt az éves bér-és szociális juttatások mértékének fejlesztéséről, ezen évközi döntés már nem volt része a szakszervezetet és a munkaadók közötti jövedelememelést szolgáló tárgyalásoknak.

A SZÉP-kártya juttatás értékmegőrzésének céljából feltétlenül javasoljuk megemelni a 450 ezer forint kedvező adózású keretösszeget 650 ezer forint összegre.

Az idei bértárgyalások még számos helyen folyamatban vannak. Itt a tárgyaló felek most vannak abban a döntési helyzetben, hogy érdemes lehet ehhez a juttatási elemhez még érdemben hozzányúlni. A megkötött megállapodások esetében pedig lehetőség lenne a szakszervezetnek és a munkáltatónak új rendelkezéssel kiegészíteni a bérmegállapodásokat.

Kérjük a VKF résztvevőit, hogy javaslatunkat érdemben vizsgálják meg és azt a következő ülésen tárgyalják meg.

Budapest, 2024.március 13.

Kozma Zsolt 

versenyszféráért felelős alelnök

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel