Főcímek

Mi folyik Kecskeméten? Sztrájk a Mercedes gyárban

Sztrájk a Mercedes kecskeméti gyárában

Sajtóközlemény: A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél még mindig nincs aláírt bérmegállapodás!

A Vasas Szakszervezeti Szövetség Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél működő MBMH Vasas Alapszervezetének tagjai és a munkavállalók figyelmeztető sztrájkot tartanak a kecskeméti telephely 3 szervezeti egységénél (présüzem, fényezőüzem, összeszerelőüzem) 2024. március 13-án 15 és 17 óra között a 2024. évi bérköveteléseikért.

2023. októbere óta tizennégy bértárgyalási fordulóra került sor, azonban mind a mai napig nincs bérmegállapodás 2024. évre. Sőt, a munkáltató ahhoz sem járult hozzá, hogy a cégnél dolgozó munkavállalók megismerjék a bérajánlatát.
A munkavállalók türelme elfogyott! 2024. február 26-án megalakult a sztrájkbizottság, amely sztrájkköveteléseivel a munkavállalók döntő része egyetért.

Az MBMH Vasas Alapszervezet követelései:

⎯ 14%-os alapbéremelés 2024-re
⎯ 12%-os alapbéremelés 2025-re
⎯ Mindkét évben 600.000 forint cafeteria kifizetés
⎯ A vakáció juttatás 600.000 forintra emelése
⎯ kilométerenként 40 forintos bejárási támogatás
⎯ 8 nap szabadság, amivel a munkavállalók rendelkeznek
⎯ 2025-ben egyszeri bruttó 250.000 forintos kifizetés
⎯ 2026-ban egyszeri 500.000 forintos kifizetés
⎯ A Munka Törvénykönyve által a szakszervezet részére biztosított munkaidő-kedvezmény mértékén felül 20 % munkaidő-kedvezmény biztosítása.

A Sztrájkbizottság és a szakszervezet különböző csatornáikon keresztül folyamatosan tájékoztatják tagjaikat és a munkavállalókat, ezzel párhuzamosan várják a munkáltató új ajánlatát, és javaslatát a következő tárgyalás időpontjára.

Kecskemét, 2024. március 12.
MBMH Vasas Alapszervezet Sztrájkbizottság

Frissítés: 2024. március 14.

A kecskeméti Mercedes-gyár vezetése továbbra is készen áll a tárgyalásra a szakszervezetekkel

A kecskeméti Mercedes-gyár vezetése továbbra is készen áll a tárgyalások folytatására a szakszervezetekkel, és célja, hogy a dolgozók számára jó megállapodást tudjon elérni a tárgyalóasztalnál – közölte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary (MBMH) Kft. csütörtökön az MTI-vel.

A vállalat közleményében a szerda délutáni, a Vasas Szakszervezeti Szövetség MBMH Vasas Alapszervezete által a kecskeméti Mercedes-gyár prés-, fényező- és összeszerelő üzemében tartott kétórás figyelmeztető sztrájkra reagált, amely – mint írják – „nem okozott jelentős fennakadást a termelésben”.
Közölték: a munkabeszüntetésben az összes, a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában dolgozó több mint 4500 munkatársnak kevesebb mint 1 százaléka vett részt.
Felidézik: a tárgyaló felek tavaly október óta 14 tárgyalási fordulót tartottak, amelyek során a vállalat 5 ajánlatot tett. A legutolsó 2 éves időtartamra szól, és tartalmaz egy több mint 10 százalékos alapbéremelést – elosztva 2024-re és 2025-re -, ami meghaladja a Magyar Nemzeti Bank hivatalos inflációs előrejelzéseit, és reálbéremelést eredményezne a munkavállalók számára.
Az ajánlat tartalmazza továbbá az úgynevezett vakációs juttatás 25 százalékos emelését is, amelyet nyáron egy összegben fizetnek ki a munkavállalóknak – olvasható a közleményben.
Az MBMH Vasas Alapszervezetének követelései között egyebek mellett 14 százalékos alapbéremelés szerepel 2024-re és 12 százalékos 2025-re. Ezen kívül mindkét évben béren kívüli juttatásként 600 ezer forint cafetéria kifizetését, a vakációs juttatás 500 ezer forintra emelését, kilométerenként 40 forintos bejárási támogatást és 8 nap olyan szabadságot is kérnek, amivel a munkavállalók rendelkezhetnek.
Hogy követeléseiknek nagyobb nyomatékot adjanak, az MBMH Vasas Alapszervezete február végén sztrájkbizottságot hozott létre, amelynek megalakulását követően a vállalat vezetése bejelentette, hogy a lezárt 2023-as év eredményei alapján úgy döntött, hogy bruttó 1 090 000 forint eredményrészesedési kifizetést biztosít a kecskeméti Mercedes-Benz gyár aktív dolgozói számára. Ezt az egyszeri összeget a márciusi bérrel együtt, április elején fizetik ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel