Németországi mozdonyvezetői (vasúti) sztrájk összefoglaló

Németországi vasutas sztrájk

2024. január 10-e reggel sztrájkot kezdett a GDL nevű, német mozdonyvezetői szakszervezet a Deutsche Bahn (DB) állami vasúttársasággal szemben, de közben ennek hatókörébe bevonva kisebb vasúttársaságokat is, mint például a Transdev-et.

A sztrájk 2024. január 12-e, 18:00-ig tartott, tehát napokon keresztül álltak az érintett vonatok, kiterjedt fennakadásokat okozva ezzel nemcsak Németországban, de Európa – főként vasúti – közlekedésében is. A sztrájk hatásai még napok múlva is érzékelhetőek lehetnek, hiszen a vonatközlekedés 80%-át blokkolták. Először csak a tehervonatok közlekedése állt le, majd a személyszállítás is. A sztrájk több ezer vonatot érintett.

A dolog érdekessége, hogy a mozdonyvezetők sztrájkja átfedésbe került a mezőgazdasági tiltakozók demonstrációival is az időben (és Berlin és Bajorország tekintetében a térben is), így egyszerre két nagy megmozdulás is magára irányította a figyelmet, de ezek egyébként szervesen nem kapcsolódnak egymással (a mezőgazdasági tiltakozások mögött nem volt szakszervezeti szervezés).

A GDL mozdonyvezetői szakszervezet már tavaly év végén jelezte a fix követeléseit a Deutsche Bahn felé, aminek a lényege a következő volt:

A mozdonyvezetők szakszervezete a GDL azt szeretné elérni, hogy a jelenlegi bérek megtartása mellett (tehát nem bércsökkentéssel) a heti munkaidő 38 óráról 35 órára módosuljon, tehát csökkenjen.

Az információk alapján a DB vasúttársaság munkaerő hiánnyal küzd, ezért nem az a legfőbb problémája, hogy a jelenlegi dolgozóknak havonta 12-15 órával kevesebb munkáért ugyanannyit kell fizetnie, hanem az, hogy az így kieső órák miatt plusz munkaerőt kell alkalmazni, akiknek a pótlása nehézségekbe ütközik. Ezért inkább 11%-os béremelést javasoltak. További variációk is a tarsolyban voltak még, többek között az is, hogy lehet csökkenteni a munkaidő keretet, de az akkor munkabér csökkenéssel is együtt fog járni. A GDL elutasította ezeket a javaslatokat.

A tárgyalások már többedszerre szakadtak meg a felek között. A friss jelzések alapján a GDL további sztrájkot tervez, mondván a január 11-12-ei is jól sikerült, mivel nagyon sok munkavállaló vett részt benne, továbbá a Transdev-nél elérték a követeléseiket: a Transdev és a GDL között megkezdődtek a tárgyalások.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel