Jogszerű volt a buszvezetők sztrájkja a TÜKE Busznál

Jogszerű volt a SZAKSZ sztrájkja 2024 januárjában

Jogerős: Jogszerű volt a TÜKE Busznál megtartott januári sztrájk!

A Munkástanácsok Országos Szövetségének közleménye:

A Pécsi Ítélőtábla (mint másodfokú bíróság) arra a meggyőződésre jutott, hogy a SZAKSZ által szervezett és 2024. január 28-29-én megtartott sztrájk jogszerű volt, a jogszabályban előírt hétnapos határidőt a szakszervezet betartotta. A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatja, a munkáltató kérelmét pedig elutasítja.

A bíróság kimondta, hogy a hét napos egyeztetési periódust a sztrájkkal fenyegetett eljárás kezdetétől kell számítani. A végzés rögzíti, hogy a jogszabályban írt határidő számításának a bírói gyakorlat is ilyen értelmet tulajdonított, amikor kimondta, hogy a Sztrájk tv. 2. § (1) bekezdés a) pontja nem értelmezhető úgy, hogy amíg a felek között egyeztetés van folyamatban, nincs lehetőség a sztrájk megtartására, hiszen a sztrájkkövetelések bejelentésének időpontjától kezdődően a sztrájk reális lehetőségével már számolnia kell a munkáltatónak.

Ezzel a SZAKSZ és az általa megbízott ügyvédek (Peti Éva és Szabó Imre Szilárd) szűk másfél év alatt immár a harmadik sztrájkjoggal összefüggő eljárást nyerték meg jogerősen a közlekedési szektorban.

Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet

A sztrájkrók korábban itt adtunk hírt: Buszvezetők sztrájkja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel