Zajlik a buszvezetők sztrájkja

Megkezdődött a volánbusz autóbuszvezetők sztrájkja

Megkezdődött a buszvezetők sztrájkja: a mai napon a tervek szerint 4000 járat el nem indulását jelenti a munkabeszüntetés, holnap viszont sokkal kiterjedtebben fogja érinteni a társadalmat a sztrájk, ugyanis hétfőn már 22000 járat kimaradással lehet számolni országos szinten. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet várja a miniszter közeledését.

Dobi István az imént tette közzé a SZAKSZ Facebook oldalán az alábbi nyílt levelet, melyben Lázár János minisztert szólítja meg az ügyben, hogy keddre tárgyalást kezdeményezzen.

Milyen a hangulat a sztrájk ügyében a buszvezetők között?

Szintén Facebookos bejegyzésekből tudható – a SZAKSZ is adott ki erről külön iránymutatást, illetve kommenteken is érzékelhető -, hogy felfokozott a hangulat a buszvezetők között, amit úgy is le lehetne írni, hogy „megosztottság van jelen”. Ez talán annak is betudható, hogy másik két, szintén a buszvezetőket képviselő szakszervezet már megegyezett volna a céggel, de a SZAKSZ-nak erőteljesebb követetelései voltak. A vita így nemcsak a munkáltató és a szakszervezet, hanem bizony történetesen a KKSZ és a SZAKSZ között is fennáll.

A sztrájk támogatottságát előzetesen felmérték egyébként, a buszvezetők 58%-a támogatta. Az pedig, hogy konkrétan hányan sztrájkolnak majd, az nyilván a sztrájk lezárása után fog teljes egészében számszerűsödni.

Mi várható a közlekedésben – főként hétfőn?

  • Valószínűleg megnövekszik majd az autósforgalom, ami a városokban és környékükön jelentős terhelést fog mutatni az utakon.
  • Vélhetően növekszik majd a vonaton utazók száma is.
  • Továbbá a BKK járatait is érintheti majd a Volánbuszos fennakadás, hiszen Budapesten a különböző társaságok menetrendjei szervesen illeszkednek egymással.

A budapesti agglomerációban közlekedő autóbuszokat is érinti vasárnap és hétfőn a Volánbusznál meghirdetett munkabeszüntetés – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

    Azt írták, a Volánbusz a sztrájk idején a jogszabályban foglaltaknak megfelelően biztosítja az elégséges szolgáltatást, ám egyes Budapest környéki „kék” járatok kimaradhatnak.
    Az érintett járatok felsorolása a volanbusz.hu oldalon található, ahol megjegyzik: ha az autóbuszvezető nem vesz részt a munkabeszüntetésben, és felveszi a munkát, akkor a járat menetrend szerint közlekedik majd.

MTI

A fejleményekről a továbbiakban is beszámolunk majd.

Dobi István az ATV-ben beszélt a két napos sztrájkról:

Közben hírek érkeztek Pécsről (jan. 29. 8:34)

A pécsi helyi közösségi közlekedésben vasárnap a sztrájkmenetrendben 1161 járat indításával – a megszokotthoz képest mindössze 10 járattal kevesebbel – biztosítható volt az elégséges szolgáltatás, hétfőn viszont már a járatok közel harmada maradhat ki – tájékoztatta a helyi közlekedési vállalat, a Tüke Busz Zrt. az MTI-t közleményben.

A cég hangsúlyozta: a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által január 28-ra és 29-re meghirdetett munkabeszüntetés ideje alatt a társaság törekszik – jogszabályokban meghatározott módon – az elégséges szolgáltatások biztosítására.
Hétfőn a normál menetrend szerinti 1884 járat helyett 1363 járat indításával – a normál menetrendhez képest 521 járattal kevesebbel – biztosítani lehet az elégséges szolgáltatást – jelezték a közleményben.

Prioritásként kezelik majd a város ipari parkjaiban működő, illetve a kiemelt foglalkoztatók dolgozóinak a műszakváltásokhoz igazodó szállítását, és arra törekednek, hogy a pécsiek minden lehetséges felületen pontos információkat és tájékoztatást kapjanak az elégséges menetrendi szolgáltatásról – közölte a busztársaság. Ennek keretében minden megállóba figyelemfelhívó tájékoztatást helyeztek ki, a társaság honlapján és a tukebusz.hu-n is részletes sztrájkmenetrendet tettek közzé.

A SZAKSZ csütörtökön jelentette be közösségi oldalán, hogy – a Volánbusz Zrt.-nél folyó munkabeszüntetéssel egyidejűleg – a pécsi cégnél is sztrájk lesz vasárnap és hétfőn.
Az érdekképviselettel való megegyezés érdekében a Tüke Busz Zrt. menedzsmentje meghívta január 30-ára, keddre a bértárgyalás újabb fordulójára a két reprezentatív szakszervezet küldöttségét.
Az éves átlagban 387 alkalmazottat, ezen belül 238 autóbuszvezetőt foglalkoztató Tüke Busz 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cég, amely 160 – zömében gázolaj, kisebb részt elektromos hajtású – járművel látja el a közösségi közlekedési feladatokat Pécsen. – Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel