Főcímek

Szlovéniában általános sztrájkba kezdtek az orvosok

Orvosok és fogorvosok sztrájkja Szlovéniában, 2024. január

Általános sztrájkba kezdtek az orvosok és a fogorvosok hétfőn Szlovéniában, mert nem történt előrelépés a bérrendezés terén – jelentette a szlovén közszolgálati televízió.

    Az általános sztrájkot az után hirdette meg az orvosok és fogorvosok szakszervezete (Fides), hogy a múlt keddi egynapos figyelmeztető sztrájk nem vezetett eredményre. A munkabeszüntetés addig tart, amíg nem születik megállapodás a követelésekről.
    Egy megállapodás értelmében, amelyet a Fides még az év elején írt alá a kormánnyal, a közszféra egységes bérrendszerében külön pillért állapítanának meg az egészségügyi dolgozók számára. Ez része a közszféra szélesebb körű reformjának, amelyet a kormány januárra ígért, de az augusztusi hatalmas áradások miatt egyelőre nem készült el vele. A kormány egyéves halasztást kért a szakszervezetektől, de az orvosok ezt nem fogadták el.
    A szakszervezet emellett követeli az orvosok bérének az általános közszféra bérrendszerétől elkülönített és független módon történő szabályozását, amely legkésőbb 2024. július 1-jétől lépne érvénybe.
    A ljubljanai onkológiai intézetben tartott nagygyűlés után Ana Lina Vodusek, a Fides sztrájkbizottságának tagja a sajtónak elmondta, „most és azonnal” változásokra van szükség, és a kormánynak egyenrangú partnerként kell kezelnie az orvosokat.
    Hozzátette továbbá, hogy „az egészségügyben nem igazán történt semmi”, emiatt pedig számos dolgozó távozik az állami rendszerből.
    A kormány vasárnap felszólította a Fidest, hogy függessze fel a sztrájkot, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.
    Hétfőtől az orvosok csak sürgősségi eseteket látnak el, nem sürgős ellátásban csak a terhes nők, a gyermekek és az idősek részesülnek.
    A sztrájk kezdetekor a legtöbb kórház jelezte: a nem sürgős orvosi szolgáltatásokat törölték, vagy későbbi időpontra halasztották.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel