Főcímek

Tizenhárom százalékos alapbéremelést kapnak a fizikai dolgozók a B. Braun gyöngyösi üzemében

Tizenhárom százalékos alapbéremelést kapnak a fizikai dolgozók a B. Braun gyöngyösi üzemében

A B. Braun orvostechnikai eszközöket előállító gyöngyösi gyárában legnagyobb létszámban dolgozó szerelék-összeállítók bruttó alapbére 13 százalékkal emelkedik annak a megállapodásnak köszönhetően, amelyet kedden írt alá a vállalatcsoport vezetése a szakszervezetek képviselőivel.

    Horn Péter, a B. Braun Medical Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az érintett munkatársak jövedelme az alapbér-emelésen felül bónuszokkal, prémiumokkal és SZÉP-kártyával egy teljes, ledolgozott hónapra vetítve januártól meghaladja a bruttó 620 ezer forintot, ami éves szinten 16 százalékos bérnövekedés.
    Jelezte: a dolgozók reálkeresetét is számottevően növelő bérfejlesztést a sikeresen zárt 2023-as év tette lehetővé. Szavai szerint tavaly a B. Braun világszinten is növekedni tudott, éves árbevétele elérte a 8,5 milliárd eurót. Ezzel a globális egészségipar egyik meghatározó szereplője, 64 országban működő több mint 300 leányvállalata összesen mintegy 65 ezer munkavállalót foglalkoztat.
    Magyarországon 2600-an dolgoznak, Németország mellett ezen a piacon a legszélesebb a tevékenységi kör, hiszen a gyöngyösi gyártóbázis mellett a hazai dialízis-kezelések 40 százalékát biztosító, 2500 beteget ellátó országos művese-hálózatot és 130 fős szoftverfejlesztő részleget is működtetnek. A magyar szakemberek végzik a teljes vállalatcsoport művese-technológiájához kapcsolódó szoftverek és a cég által gyártott infúziós pumpák bizonyos szoftver-elemeinek fejlesztését – tájékoztatott az ügyvezető igazgató.
    Kitért arra, hogy a gyöngyösi gyár által előállított orvosi eszközökre egyre nagyobb a kereslet, így folyamatosan bővítik az üzemet, az alkalmazott technológiákat és a dolgozói létszámot.
    Jelezte: tavaly óta saját állományú magyar munkatársaik mellett Fülöp-szigeteki bérelt munkaerő is dolgozik Gyöngyösön. Azért döntöttek foglalkoztatásuk mellett, mert az elmúlt időszak intenzív létszámbővítési igényét a regionális munkaerő-kínálat nem volt képes megfelelően lefedni.
    Az eseményen kiadott sajtóanyag szerint a B. Braun gyöngyösi gyára 1700 embernek ad munkát. A két üzemből álló komplexum évente 70 millió egyszer használatos orvosi eszközt, elsősorban infúziós és transzfúziós szerelékeket, cyto-szetteket, katétereket, vérvonalakat, műtéti elszívó rendszereket és egyéb speciális eszközöket állít elő.
    Közlésük szerint a teljes magyarországi cégcsoport 2021-ben 2,6 milliárd forint nyereséget és 58 milliárd forint árbevételt, míg 2022-ben közel 700 millió forint eredményt és 67 milliárd forint árbevételt ért el. A 2023-as gazdasági év mérlege még nem készült el, az árbevétel várhatóan 79 milliárd forint körül alakult.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel