Főcímek

Buszvezetők sztrájkja: a Volánbusz és a Tüke Busz is közleményt adtak ki

Buszvezetők sztrájkja 2024. január 28-29.

Január 28-29-én kétnapos sztrájkra készülnek a buszvezetők a SZAKSZ szervezésében.

Az érintett vállalatok közül a Volánbusz (MÁV-Volán csoport) és a Tüke Busz Zrt. közleményt adtak ki az álláspontjukról és az utazóközönség tájékoztatása érdekében. Ezeket tesszük most közzé.

Sztrájkot hirdetett a pécsi buszvállalatnál az egyik szakszervezet vasárnapra és hétfőre

Sztrájkot hirdetett a pécsi közösségi közlekedési feladatokat ellátó Tüke Busz Zrt.-nél működő egyik szakszervezet január 28-ra és 29-re – tájékoztatta a busztársaság csütörtökön az MTI-t.

A sztrájkot a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a Facebook-oldalán is bejelentette.
A Tüke Busz Zrt. közleményében ismertette: a cég vezérigazgatója „konstruktív, valódi ajánlattal” érkezett a társaságnál zajló bértárgyalások legutóbbi fordulójára: a buszsofőrök részére 17,7 százalékos alapórabér-emelést és a kiegészítő juttatások mértékének növelését ajánlotta. A tervezett béremelést a társaság januárig visszamenőleg ajánlotta fel a buszvezetőknek, akiknek a bruttó átlagjövedelme ezzel idén a havi 610 ezer forintot is meghaladná – írták.
Az ajánlatot a társaságnál működő két érdekképviselet közül csak az egyik, a Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) fogadta el. A Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet  viszont nagyobb mértékű emeléshez ragaszkodott, erre hivatkozva pedig január 28-ára és 29-ére sztrájkot hirdetett.
A szakszervezet honlapján olvasható információk szerint a SZAKSZ eredetileg 25 százalékos keresetfejlesztést szorgalmazott, de jelezte, hogy 20 százaléknál kevesebb alapbéremelésben nem tud a munkáltatóval megállapodni.
A társaság vezetése a sztrájk jogszerűségét vitatja, és erről tájékoztatta a szakszervezetet. Ezzel együtt az érintett napokon a „törvénynek megfelelve törekszik az elégséges szolgáltatások biztosítására” – mutattak rá a közleményben.
A Tüke Busz Zrt. hangsúlyozta: célkitűzése változatlanul a megegyezés, ezért január 30-ára a bértárgyalás újabb fordulójára hívta meg a két reprezentatív szakszervezet küldöttségét.
A sztrájkmenetrendet a Tüke Busz Zrt. honlapján, a www.tukebusz.hu oldalon lehet majd a későbbiekben figyelemmel követni – tájékoztatott a buszvállalat.
A Tüke Busz 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cég, fő tevékenysége a városi, elővárosi szárazföldi személyszállítás Pécs területén. 2022. évi eredménykimutatása szerint a nettó árbevétele 2,5 milliárd forint, adózott eredménye 13 millió forint volt. Abban az évben átlagosan mintegy 400 embert foglalkoztatott,  jelenleg 162 autóbusszal rendelkezik.

Volánbusz: a folyamatban lévő bértárgyalások ellenére ismét sztrájkot szervez a Szolidaritás szakszervezet

Ismét kétnapos munkabeszüntetést hirdetett január 28-ára és 29-ére az adventi sztrájk után a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a Volánbusznál. A közlekedési vállalat indokolatlannak tartja az akciót, hiszen a MÁV-Volán-csoport továbbra is a bérmegállapodás mielőbbi megkötésére törekszik, a tárgyalások folyamatosak – közölte a munkáltató pénteki közleményében az MTI-vel.

A sztrájk tervezett ideje alatt a Volánbusz biztosítja az elégséges szolgáltatásokat. A várhatóan nem közlekedő járatok listája a társaság honlapján érhető el, valamint az utas.hu utazástervező oldalon is látható a helyközi járatok esetleges érintettsége – írták.
A Volánbusz közleménye felidézi, hogy a MÁV-Volán-csoport vezetése idén már két alkalommal, január 16-án és január 23-án is tárgyalóasztalhoz ült az érdekképviseletekkel. A tulajdonosi ajánlat szerint a 2024-2026-os, hároméves bérfejlesztési ciklus alatt a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább 25 százalékkal növekedne, az első évben, 2024-ben egységesen havi 70 ezer forinttal nőne a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbére. Ez átlagosan 16,8 százalékos, a Volánbusz autóbusz-vezetői esetében 20,5 százalékos béremelést jelentene már az idei évben.
A közlekedési társaság szerint az érdekképviseletek többsége – „a reálbér értékének megőrzését biztosító garanciák esetén” – elfogadhatónak tartja a hosszabb távra szóló bérmegállapodást is. A kérdéses garanciák kidolgozására a munkáltatói oldal nyitottságot mutatott – szögezte le a Volánbusz.
Ugyanakkor a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet  eredménytelennek minősítette a bértárgyalást, és január 28-ára és 29-ére újabb, kétnapos sztrájkot hirdetett.
A közleményben hangsúlyozták, hogy a cégcsoport továbbra is elkötelezett a jövő évi bérekről szóló megegyezés iránt, mielőbb szeretné lezárni a tárgyalásokat, és megkötni a bérmegállapodást. A tárgyalások a lehető leghamarabb folytatódnak.
A cég által indokolatlannak minősített sztrájk ellenére a Volánbusz haladéktalanul megkezdte a felkészülést. Az elégséges szolgáltatás keretében az első napon a helyi járatok 95, a helyközi járatok 79,6 százaléka, a második napon pedig a helyi járatok 74 a helyközi járatok 54,5 százaléka biztosan közlekedni fog.
A Volánbusz felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkabeszüntetés alatt várható fennakadások csökkentése érdekben a MÁV-Start nagyobb kapacitással biztosítja a személyszállítási szolgáltatást a sztrájk mindkét napján. A Volánbusz javasolja, hogy aki teheti, január 28-án és 29-én vonattal induljon útnak. A MÁV-Volán csoport mindent megtesz, hogy az utasok minél gyorsabban eljuthassanak úti céljukhoz – írták a közleményben.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel