A francia kormány teljesíti a tüntető gazdák egyik fő követelését, de a megmozdulás folytatódik

Franciaországi gazdatüntetések

Gabriel Attal francia miniszterelnök péntek este bejelentette, hogy a kormány visszavonja a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelését, és „tíz adminisztratív egyszerűsítő intézkedést” is bevezet a nyolcadik napja tüntető gazdák terheinek enyhítésére. A legjelentősebb francia mezőgazdasági szakszervezet, az FNSA néhány órával később jelezte, hogy folytatódik a tiltakozó megmozdulás.     

„A ma este elhangzottak nem csillapították a dühöt, tovább kell mennünk” – mondta Arnaud Rousseau, az FNSEA elnöke a TF1 kereskedelmi televízió esti híradójának stúdióvendégeként. A szakszervezeti vezető szerint a kormányfő bejelentései a gazdák megnyugtatására minimálisak voltak, és „nem elégítették ki az elvárásokat”. „Felajánljuk, hogy holnap reggel találkozunk a kormányfővel” – tette hozzá a szervezet vezetője.     

Néhány ponton, például a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolajat illetően a bejelentések „jó irányba mutatnak”, de összességében „nem adnak választ minden kérdésünkre” – mondta Arnaud Rousseau, megemlítve az Ukrajnával kapcsolatos kérdéseket, az európai környezetvédelmi normák átültetését a francia szabályozásba, valamint a gazdák nyugdíjával kapcsolatos követeléseket.

A mozgósítás folytatása „nehéz, de szükséges döntés” – jelentette ki Arnaud Rousseau.     

„Nem hagyunk cserben titeket. Nem hagylak cserben titeket” – mondta korábban Gabriel Attal miniszterelnök a délnyugat-franciaországi Montastruc-de-Salies egyik szarvasmarhatelepén, tiltakozó gazdáknál tett látogatásán.       

A kormányfő azt közölte: a kormány teljesíti a tüntetők egyik legfőbb követelését, és visszavonja a mezőgazdasági célokra használt nem közúti gázolaj adójának a 2024-es költségvetésben szereplő emelését. Az összeg fokozatosan emelkedett volna 2030-ig.       

A miniszterelnök „egyszerűsítési sokkot” ígért a gazdák adminisztratív terheinek enyhítésére „tíz azonnali egyszerűsítési intézkedéssel”. Példaként említette a mezőgazdasági vízek megtisztítását”, illetve a mezőgazdasági projektek elleni fellebbezések határidejét.     

Franciaország emellett „ellenzi” az Európai Unió és az úgynevezett Mercosur latin-amerikai államok közötti vitatott kereskedelmi megállapodás aláírását is.     

A Mercosur és az EU évek óta tárgyalásokat folytat erről a megállapodásról, amely környezetvédelmi kérdéseket érint, és a francia mezőgazdasági termelők különösen kifogásolják a dél-amerikai termékkel való tisztességtelen verseny veszélye miatt.     

Gabriel Attal az ipari gyártókkal és az áruházláncokkal folytatott tárgyalások során a mezőgazdasági termelők jövedelmének védelmét szolgáló francia törvények megfelelő alkalmazása mellett is kiállt. A következő napokban” a kormány „nagyon súlyos büntetéseket fog kiszabni” három olyan vállalatra, amelyek „nem tartják be” ezeket a törvényeket – hívta fel a figyelmet.     

A miniszterelnök bejelentette továbbá, hogy igyekeznek felgyorsítani a gyorssegélyek folyósítását, különösen az epizootiás hemorrhagiás betegség (EHD), a fertőző vírusos állatbetegség esetében, s a francia kormány az állatorvosi kezelésre nyújtott költségtérítést 80-ról 90 százalékra emeli. A törpeszúnyogok által terjesztett betegség elsősorban a szarvasmarhákat érinti, túlnyomó többségében a délnyugati Pyrénées-Atlantiques és Hautes-Pyrénées megyékben, ahol a tiltakozó megmozdulások elkezdődtek.

A francia sajtó által megkérdezett gazdák követelései ugyanakkor nagyon különbözőek attól függően, hogy a madárinfluenza által sújtott baromfitenyésztőkről, bortermelőkről, biozöldség-termesztőkről vagy nagyüzemi gabonatermesztőkről van szó.     

A bejelentéseket megelőzően a gazdatüntetések egyre jobban kiszélesedtek, helyenként radikalizálódtak is, s a forgalomlassító akciók már a főváros közelébe értek, nehezítették a bejutást Párizsba, míg a déli autópályákon teljes szakaszokat lezártak tiltakozók. A szakszervezetek szerint pénteken a félmillió francia gazdából 72 ezer vett részt valamilyen akcióban országszerte.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel