Főcímek

A PDSZ visszautasítja Gulyás Gergely tanárbéremelésekkel kapcsolatos állításait

A PDSZ visszautasítja Gulyás Gergely tanárbéremelésekkel kapcsolatos állításait

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) határozottan visszautasítja Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek a Kormányinfón elhangzott, tanárbéremelésekkel kapcsolatos állításait – közölte a szakszervezet csütörtökön az MTI-vel.

    Azt írták, hogy a jelenlegi 32,2 százalékos béremelés, illetve az, hogy ez nemcsak a közoktatásban, hanem a szakképzésben dolgozók számára is jár, a sztrájktárgyalásoknak, az azokat követő országos sztrájknapoknak, valamint az oktatási mozgalom tüntetés- és akciósorozatainak köszönhető. Emlékeztettek rá, hogy a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) több mint 2 éve tartó sztrájktárgyalást folytatott és folytat a mai napig is.
    A PDSZ álláspontja szerint a pedagógusbéremelés a jogaikért kiálló diákok, pedagógusok és szülők közös fellépésének eredményeként valósult meg, az Európai Uniónak pedig kulcsszerepe volt és van az EFOP PLUS keretében a kormány által tett vállalások behajtásában.
    Azt írták, ha a szakszervezet nem emelte volna fel a szavát a pedagógushiánnyal és az elégtelen pedagógusbérekkel kapcsolatban, akkor a kormányban még ma sem lenne politikai akarat az oktatási rendszeren „tátongó szakadékok foltozgatására”.
    Úgy értékelik, hogy a pedagógusbéremelés az első lépcsőfok az oktatás minőségének jelentős mértékű javításához, mert ez a legalapvetőbb eszköz a pedagógus-elvándorlás megállítására, valamint a tanári pálya vonzóvá tételére.

Forrás: MTI

Közben megjelent a vonatkozó kormányrendeletet módosító Közlöny, melyből kifotóztuk a változásokat:

Ez a rész ide fog majd bekerülni: 401/2023. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény végrehajtásáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel